Totalul afișărilor de pagină

duminică, 12 septembrie 2010

La târg

Și am fost și la târg norvegian, asemănător cu târgul de pe la Chiochiș din copilăria mea!
Excursia la Dyrskun a fost organizată de către Sarah (profa mea de la Telemark Identity Region). A fost obligatorie. Inițial am crezut că vom merge undeva pe munte sau la ceva rău/fiord. Ei bine, precum mi-e felul nu m-am interesat unde voi merge și am lăsat să aflu pe ultima suta de metri (ceea ce mi-a priit oarecum căci mi-am dat seama că-mi plac surprizele).
Ieri dimineață la ora 9:45 ne-am întâlnit o mare parte din studenții internaționali (în jur de 40 indivizi) în gara din Bo. Am așteptat ca la pâine caldă să primim biletul de intrare la târg și o broșură cu ce vom vedea și implicit, unde ne vom pierde vremea o jumătate de zi. Am fost mulțumită... m-am entuziasmat că voi putea să văd niște vaci norvegiene foarte bine educate din Telemark (zice-se că vacile din Hedmark sunt tare prost crescute și neascultătoare). În jur de ora 10:15 ne îmbarcăm într-un autocar și pornim către Seljord (un drum Gherla-Cluj... vreo 40 km mai bine zis). Ajungem în vreo 30 minute la Seljord și rămân pentru prima data cu gura căscată: sute, mii de mașini în parcare și sute de rulote... una lângă alta. Se pare că târgul asta e foarte important și celebru de erau așa multe rulote și atât de mulți oameni. Ajungem la intrarea în târg și fiecare se grupează cu prietenii lui și pleacă la inspectat zona. Eu merg cu prietena mea de la camin, colega mea de palier Marie și ulterior ne grupăm cu niște americance drăguțe (mai erau și 2 "polonezoaice", 1 estoniancă, și un fotomodel care nu știu ce nație e... cică rusoaică). Așadar... hai la târg!
Mâncare cât cuprinde: cârnați, pâini, gemuri, siropuri, brânzeturi, vafle, clătite și câte și mai câte. Alături mașini: tractoare, utilaje, mașinării agricole imposibil de manevrat, forduri și toyote la reducere. Printre asta câte un cort de-al vreunei bănci, țoale câte vrei, scule de pescuit, cizme de gumă, standuri cu sute de curele cu cele mai idioare inscripții, pălării de cowboy, pelerine la tot pasul și muuulte alte bazaconii care nu merită menționate (kitchuri adică). Târgul seamănă pe deplin cu manifestările noastre românești - zilele orașului/satului, târgul nu știu care sau nunți țigănești.
Nu mi-a stricat ieșirea asta pentru că am avut prilejul să văd și o altă parte a norvegienilor... o latură similară cu a românilor. Am văzut, mi-a plăcut, am mâncat o vaflă cu dulceață de căpșuni și cu zahăr și am plecat acasă.
Aaa... spre casă mi-am plătit eu biletul de autobuz... 70 coroane... hai să zicem 7 lei cât constă cu microbul Gherla-Cluj... doar că 70 coroane înseamnă 35 lei.. da asta e altă treabă.
Așadar pe cât de civilizată e Norvegia pe atât sunt oameni de oameni. Și ei petrec la fel ca noi, au târguri și se manifesta similar cu românii, doar că mâncarea lor nu are gust cum are a noastră. Să-mi zică mie cine cum o vrea da dulceața noastră are gust, siropul e sirop, fructele au gust de fructe nu gust de plastic, iar carnea e carne nu soia!
CONCLUZIE: Norvegia... mai civilizată de 100 ori decât România! Mâncarea românească... mai gustoasă de 100 ori decât mâncarea norvegiană!

p.s. Nu am văzut vaci din Telemark... doar porci, capre, iepuri, cai și ceva șoareci...

3 comentarii:

  1. Nu ti-ai cumparat nimic? in afara de vafla cu capsuni...
    Astia v-au platit doar bilet dus? Poate aveau de gand sa va pierda pe acolo...=))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) AM vrut sa-mi iau un trolisor da nu mi-am luat ca era un car de bani..:)) si da... ne-au platit doar dusu... :)) si din pacate de mine n-au scapat >:) >:)

    RăspundețiȘtergere